Øl, særligt den svage hvidtøl, er vigtigt i 15-1600-tallet. Vand er ofte beskidt, smager grimt og bringer sygdom med sig. Så folk drikker i stedet den gærede bryg, som både er kogt og filtreret for de værste urenheder.
Det er derfor også katastrofalt hvis øllen bliver dårlig. For at holde trolddom ude og sikre sin bryg, præger mange deres tønder med korsets beskyttende tegn.
Ydermere kan man opsøge en af egnens kloge koner og mænd og få hjælp til at gøre øllet uimodståeligt ved at styrke den gode smag. De fremsiger magiske remser og nedsænker i al hemmelighed afhuggede fingre og hænder i tøndens mørke dyb. De forskellige lemmer har de skåret fra ligene af folk, der er blevet henrettet.
I hekseprocessen mod Anne Simonsdatter i 1619, ført på Silkeborg Slot, indrømmede Anne sågar at have skåret en fod og hjertet ud af en lokal tyv som var blevet hængt. Hun brugte derefter kropsdelene som ingredienser i sin bryg for at sikre sig et godt ølsalg.